maandag 3 augustus 2015

Een week uit het leven van een therapiehond begeleider

Therapiehonden trainer en begeleider is naast mijn beroep, mijn missie en passie.

Als therapiehond begeleider begeleid ik mensen die een therapiehond (nodig) hebben. Mensen met diverse beperkingen, bijvoorbeeld autisme, psychische beperkingen, post traumatische stress stoornis, borderline, straatvrees etc kunnen veel baat hebben bij een therapiehond.
Een therapiehond is dus een hond die mensen met een beperking bij staat, daar waar zij het nodig hebben, naast dat de hond een onvoorwaardelijk maatje is, die altijd voor hen klaar staat. Zonder oordeel, altijd vrolijk en bereidwillig.

In mijn werk als therapiehond begeleider, begeleid ik dus mensen die een therapiehond krijgen of al hebben. We werken dan tijdens de begeleiding aan therapiedoelen die meestal voor de komst van de therapiehond zijn vastgesteld.



Omdat dit nog een relatief onbekend beroep is, hebben mijn collega Maud en ik, met enkele andere collega's, een opleiding ontwikkelt waarin we mensen opleiden tot therapiehond begeleider.
Voor meer info: www.dogswork.nl

Momenteel heb ik een therapiehond in opleiding intern. Dat betekend dat de hond zo'n drie weken bij mij in huis woont en leeft. In die weken train ik dagelijks met de hond en zorg ik ervoor dat de hond optimaal positief gesocialiseerd wordt. Zodat hij na deze weken bij zijn nieuwe gezin kan gaan wonen waar een meisje van 10 jaar met klassiek autisme op hem zit te wachten.

Om eens inzicht te geven hoe mijn leven er momenteel uit ziet, met zo'n interne pup, een kijkje in een week uit het leven van een therapiehond begeleider...

Mee op de fiets in de draagtas
Dinsdag ben ik samen met een collega therapiehond begeleider naar de andere kant van Nederland gereden om een nest van 8 pupjes te testen.
Het pupje dat het beste uit de test kwam, was Murphy. Dit hond is mensgericht, herstelt snel van prikkels, zoekt vaak contact met mij en maakt een leergierige indruk.

Voorbeeld van puppytest DogsWork

Het pupje, na overleg met de eigenaar en fokker, meegenomen naar mijn huis voor zijn interne training. Die eigenlijk al van start gaat op het moment dat de pup in de auto mee gaat. Een rit van 2.5 h is voor zo'n klein hummeltje natuurlijk al een hele belevenis.
Thuisgekomen even kort kennismaken met de honden van mijn roedel en toen lekker slapen.






Therapiehond begeleider zijn is geen baan van 9 tot 5...
Hondjes worden namelijk niet zindelijk geboren.... Wat betekend dat ik er de eerste nachten om de paar uur uit mijn bed mag, om de pup buiten te laten plassen.
Het zindelijk maken van de pup is intensief werk, want de pup
mag geen enkele keer succes hebben met een plasje doen
in huis. Dat betekend dus constant opletten als het pupje
in huis los loopt.



Elke dag stellen we de pup bloot aan diverse prikkels. Dit op positieve wijze. Wat inhoudt dat we de pup niet overspoelen met prikkels en de pup steunen bij al deze nieuwe indrukken (daarom heb ik de pup ook veelal op mijn arm of in de draagtas de eerste 2 weken). Echter, we troosten de pup niet, als hij schrikt of dingen spannend vind. Door de pup veel te belonen voor gewenst gedrag leert de pup snel wat van hem wordt verwacht.


Positief kennismaken met de kat















Kennis maken met de paarden
Op de foto met wereld kampioenstuntvliegen Melissa Pemberton
Socialiseren met de varkens
De hele wereld zit vol prikkels,
dieren, mensen, kinderen, geluiden, geuren en kleuren.
Allemaal dingen die de pup mag gaan meemaken op gedoseerde wijze.

Vertrouwt raken met paard Job

Dagelijks zoeken we dus 1 nieuwe prikkel op.
Dit betekend de ene dag een rondje over de markt.
De volgende dag even op de fiets.
Dag erna, 10 minuten rondkijken op het vliegveld en knuffelen met  piloten, politieagenten etc.
Zondag mee naar de hondenschool, ontmoeten nieuwe honden.
Maandag, naar het verpleeghuis om met dementerende ouderen te knuffelen.
Bij alle dagelijkse dingen proberen we de pup (even) te betrekken.
Dat betekend, mee naar de supermarkt, mee naar het paard etc.



Knuffelen met de ouderen
En heel veel slapen na al dat leren.

Elke prikkel bieden we kort aan. Je merkt ook dat de pup nog niet zo veel kan hebben. Hij is nu immers pas 8.5 week oud. Na een bezoek bijv. aan mijn paard, gaat de pup verplicht slapen in de bench, 80% van de dag moet de pup namelijk rusten. Om te groeien, te ontwikkelen en om prikkels te kunnen verwerken.














Ondanks dat er zoveel moet worden gerust, moet de pup wel elke 2 h even uit de bench, om buiten te plassen.
En wordt er nu 3 maal per dag met de pup getraind. Basiscommando's, zoals zit, af en hierkomen kent de pup nu dus ook al.






                                                               Video training Murphy


Oja en mag ik nog vermelden dat alle verdere dagelijkse trainingen en begeleidingen gewoon door gaan, terwijl er een pup intern is... ;)
A real full time job dus!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten