donderdag 17 september 2015

Pupjes testen

Eén van de dingen die ik het leukste vind om te doen, binnen mijn 'hondenbaan' is het test van puppen.

Deze week maar liefst 20 pupjes mogen testen.
Eén nest van 5 Nizinny's (poolse herdershonden) en 2 nestjes Australian shepherds.
Ik test regelmatig met mijn collega's nesten. Soms voor toekomstige therapiehondjes uit te zoeken.
Echter ook al vaker op verzoek van de eigenaar, die graag wil dat we de hondjes testen om goed advies aan de eigenaren te kunnen geven en de juiste combinaties van hondjes en baasjes te kunnen maken.


Ik leid veel honden op tot therapiehond.
Voor mensen met diverse beperkingen (denk hierbij aan autisme, persoonlijkheidsstoornissen, PTSS etc).
Niet alle honden zijn hiervoor geschikt.
En het begint natuurlijk al bij het uitzoeken van een goede fokker die de puppen al voldoende socialiseert en stimuleert.


Zweeftest

Op leeftijd van 7 weken kunnen wij een puppytest doen. Je doet een puppytest altijd met z'n tweeën, zodat de een kan testen en de ander kan schrijven en observeren. Want met twee zie je toch altijd meer dan in je eentje.

De puptest geeft een indicatie van het karakter van het hondje. Natuurlijk is veel gedrag nog goed bij te sturen in de eerste tijd, maar bepaalde trekken liggen wel in het karakter van een ras en van de hond (bijv. angst of dominantie). Het is dus altijd belangrijk om je ook goed in het ras te verdiepen voordat je gaat testen, zodat je weet wat er als instinct in deze hond zit.

visuele prikkel. Hoe reageert de pup?

Op de rug leggen.

Aannemen van voertjes
 Onze testen zijn gebaseerd op de Campbell test. Dat is een wetenschappelijk onderbouwde test.
Wij hebben deze test uitgebreid met enkele test die voor bepaalde therapiehonden belangrijk kunnen zijn. De testen dienen te worden uitgevoerd op onbekend terrein voor de puppen en door iemand die nog helemaal niet in contact is geweest met de puppen. En natuurlijk door iemand die de testen op juiste wijze uitvoert en dit al heel vaak heeft gedaan (bijv. een honden gedragstherapeut).


intelligentie testje. Pup moet bedenken hoe hij bij het lekkere brokje gaat komen...

Eerst maken we op vriendelijke wijze contact met de hond. Gewoon door de pup even in je armen te nemen, zodat de pup even aan de situatie en aan jou als tester kan wennen. Hier kun je al veel uit halen. Trilt het hondje, maakt hij contact, hoe maakt hij contact, likt hij je gezicht je handen, bijt het pupje, negeert het hondje je bewust. Hoe hangt hij op je arm, ontspannen of aangeklemd.
Allemaal dingen waar je de gehele test op blijft letten.

Op de rug vasthouden
 Enkele test onderdelen zijn:
-volgen: tester probeert het pupje te lokken om te volgen
-hierkomen: tester roept het pupje en nodigt die uit om te komen
-zweeftest: tester laat pup in de lucht zweven
-hard aaien: tester aait de pup  met harde hand
-op de rug leggen: tester leg de pup op zijn rug
-visuele prikkel: tester laat plotseling een paraplu open gaan
-flosje apporteren: tester speelt met flosje met de pup en stimuleert de pup om flosje terug te brengen
-geluidsprikkel: tester gooit blikje met knikkers op de grond
-ontspanning: tester speelt met speeltje met de pup
-intelligentie testje: tester laat pup voertje ruiken en zet pup aan de andere kant van een hekje. Tester houdt de tijd bij, voor pup om het hekje heen is gelopen om bij het voertje te komen
-alert op geluid: iemand bonkt plotseling op de deur, tester kijkt wat pupje doet.

De testen waar wij mee werken geven enkele opties wat er kan gebeuren. Bijv. pup schrikt en rent weg met staart tussen de poten, of pup komt met opgeheven staart achter de tester aan. Pup herstelt snel, pup zoekt contact etc. De opties die worden gegeven komen niet altijd overeen met het resultaat wat je ziet in de test. Dan noteren we dat, wat het dichts in de buurt komt.

Gedurende de test letten we goed op stress signalen van de pup, zoals wegkijken, bek likken, trillen etc.

Zweeftest
Wat maakt een geschikt therapiehondje...
Dat is een combinatie van de testresulaten, het verhaal van de eigenaar van de pups en het gevoel dat ik bij een pup heb. Wanneer testresultaten en verhaal van de eigenaren overeen komen. Plus een goed gevoel van mijn kant, waarbij ik een hondje zie dat een snel herstelvermogen heeft (schrikken mag van de prikkels, als het hondje maar relatief snel herstelt), contact maakt met mij als tester en steun zoekt, dan kan het hondje een potentieel therapiehondje worden.

Natuurlijk is de verdere training en opvoeding van de hond heel belangrijk voor de uiteindelijke therapiehond zijn werk goed kan gaan doen!

Puppytest van nestje Nizinny's 
Ach wat naar, al die pupjes testen en knuffelen....;)



Geen opmerkingen:

Een reactie posten