dinsdag 12 januari 2016

Inzet honden bij PTSS

Inzet honden bij PTSS



De afgelopen tijd is de vraag naar therapiehonden voor mensen met PTSS enorm gestegen.
Om op verantwoorde wijze een therapiehond te plaatsen bij een persoon met PTSS,
is het nodig om iets meer te weten over PTSS en hoe dieren daarbij kunnen helpen.

Wat is PTSS

PTSS staat voor een Posttraumatische Stressstoornis.
Een persoon kan PTSS krijgen na het ondergaan van een traumatische gebeurtenis:
- waarbij het overlijden van een ander (of levensbedreiging van zichzelf) een rol speelde
- er sprake was van dreiging voor / daadwerkelijk ontstaan van lichamelijk letsel
- seksueel geweld

Tijdens of na de schokkende gebeurtenis of het trauma, verliezen mensen bijna helemaal de controle. Ze raken de greep op hun dagelijkse leven kwijt en voelen zich vaak machteloos.
Verder raakt hun leven enorm ontwricht. Ze raken het vertrouwen in zichzelf en andere mensen kwijt, de zekerheid van het bestaan en het idee van de eigen onkwetsbaarheid.
Zo'n schokkende gebeurtenis kan het geestelijk en lichamelijk evenwicht ernstig verstoren.
Geest en lijf blijven als het ware rekening houden met gevaar dat er niet meer is:
de angst blijft de hele tijd bestaan.
Chronische stress, negatieve gedachten,gevoel van onthechting , vermijden van gevoelens, plaatsen en activiteiten, extra grote waakzaamheid, agressiviteit, herbelevingen (in bijvoorbeeld nachtmerries) en allerlei lichamelijke klachten zijn vaak het gevolg.

De inzet van honden bij PTSS

Honden kunnen een geweldige positieve invloed hebben op een persoon met PTSS.
Natuurlijk kan een dier de schokkende gebeurtenis niet wegnemen en derhalve PTSS niet genezen.
De combinatie van de juiste psychotherapie en therapiehond begeleiding kan echter het leven van een persoon met PTSS wel minder zwaar maken.



 Honden geven de mens weer reden om uit bed te komen. De hond moet een aantal keer per dag worden uitgelaten. Dit zorgt ervoor dat mensen een beter dag-nacht ritme krijgen.

Therapiehonden kunnen wanneer daar op getraind wordt, stress bij hun eigenaren waar nemen en daar op reageren. We kunnen de hond bijvoorbeeld leren om bij onrust naast de baas te gaan liggen. Of fysiek contact te maken. Wetenschappelijk is bewezen dat het aaien van een hond, je rustiger maakt en een gunstige invloed heeft op je hartritme en bloeddruk.

Therapiehonden kunnen een fysieke ruimte om de persoon heen scheppen. Veel personen met PTSS hebben behoefte aan een grotere persoonlijke zone. Zij zullen dit in hun dagelijks leven ook telkens proberen op te zoeken, enkel in sommige situaties is dat lastiger. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een restaurant of de supermarkt. Een hond kan door ergens te gaan staan (bijvoorbeeld achter zijn eigenaar) zorgen dat onbekende mensen niet zomaar in de persoonlijke ruimte komen.
De hond vormt dan een soort van buffer ten opzichte van de buitenwereld.













Ook kunnen honden personen in een nachtmerrie wakker maken. Wanneer hier veelvuldig op wordt getraind en het patroon van de nachtmerrie handelingen bekend is en telkens hetzelfde is.





Boven al de dingen waar we de hond op kunnen trainen is er één ding wat de hond altijd doet. 
Hij is een onbevooroordeeld maatje. Hij is er altijd voor je. 
Hoe je er ook uitziet, wat je ook hebt meegemaakt. 
De hond veroordeeld je niet.






De resultaten die wij bereiken met honden die worden ingezet bij mensen met PTSS zijn geweldig.
De aanwezigheid van honden bij bijvoorbeeld EMDR therapie, is al heel mooi. Een cliënt, vertelde ons dat haar hond precies haar emoties spiegelde. Toen zij tijdens de therapie hoog in haar emoties zat, was de hond heel druk. Hij kon zijn plek niet vinden, liep heen en weer en was duidelijk onrustig. Zodra haar emotionele toestand daalde in hevigheid ging de hond naast haar liggen maar was nog telkens alert op zijn baas. Bij het afsluiten van de EMDR sessie, waarbij de emotionele toestand van de eigenaar was gedaald tot een minimum lag de hond aan haar voeten te slapen.






Een hond kan niet liegen en spiegelde voor haar exact haar gevoelens van onrust.





Een therapiehond kan een nieuwe invulling geven binnen het leven. Een nieuw positief doel. Samen ben je nooit meer alleen.
Hoe mooi is dat!






Voor meer ervaringsverhalen,
 kijk op: www.dogswork.nl 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten